År 1999, vecka 31

 

Larsson, antifascist

Tidskriften Expo förklaras ju gärna i stora massmedia som "ansedd". Dess redaktörer ser det själva som att de bedriver "research". I samband med hotbilden våren -97 blev de närmast helgonförklarade. Ändå var en av dessa redaktörer våldsverkare och dokumenterad återfallsförbrytare.

Snart lades dock Expo ned - inte pga hot, utan av brist på bidrag. Att arbeta ideellt var inte Andreas Rosenlunds grej.*

Nu har Expo återuppstått, i slimmad version, och med en ny redaktör: Stieg Larsson.

Ett prov på Larsons sätt att argumentera ger artikeln "Antisemitismens återkomst" i tidskriften Monitor nr 3/98, utlagd på Internet. Om Blågula Frågor har han där följande att säga, efter att ha omnämnt "den rasistiska lobbygruppen Fri Information":

"Ett annat exempel är den närstående gruppen Blågula Frågor (BGF), som leds av Jan Milld & Anders Sundholm. Bland de många ämnen som BGF ägnar sig åt har de på senaste tid börjat kretsa allt närmare Förintelsen. Nyligen publicerade gruppen en försåtlig kritik mot Stephane Bruchfeld, författare till boken om Förintelsen som regeringen tagit fram i massupplaga i utbildningssyfte. BGF försöker inte argumentera mot innehållet i boken, men ägnar istället en mångordig artikel till att kasta tvivel över Bruchfelds kunskap och legitimitet som forskare.

Hemsidan Exponeringen, som är mycket närstående Blågula Frågor, har nyligen flyttat sedan det avslöjats att sidan huserade på nazigruppen alt.medias web-hotell. Exponeringen länkar för övrigt till Hvit Ungdom i Norge, osv."

"...börjat kretsa allt närmare Förintelsen". Att överhuvudtaget nämna ordet "Förintelsen" kan tydligen vara graverande. Detta ämne ska vara tabu - där får inga frågor ställas och ingen diskussion förekomma.

Vidare har Bgf kritiserat Bruchfeld på ett "försåtligt" sätt, och "kastar tvivel". På vad sätt kritiken varit felaktig anger Larsson inte. Därmed ger han läsaren lika liten möjlighet att bedöma substansen i det han skriver som han lämnar Bgf en möjlighet att gå i svaromål.**

Vi har polemiserat mot Bruchfeld, javisst. Men är inte det tillåtet? Är det detta som renderar oss klassificeringen under "antisemitism"? Får judar inte kritiseras?

Hur går det i så fall ihop mot talet om "människors lika värde"? Innebörden av sådan hållning blir ju att det skulle finnas två sorters människor, två sorters individer:

A. Sådana som får kritiseras.

B. Sådana som är höjda över all kritik, genom sin börd.


TILL SIST det där med hemsidan "Exponeringen" - "mycket närstående Blågula Frågor". På vad sätt? Det klargör inte Larsson.

Om han syftar på att vi länkar till Exponeringen så har vi länkar även till Expo och många andra. Men det betyder inte att vi är Expo "närstående". Vi tycker bara att läsare ska kunna ta del av vad Expofolket själva skriver, och sedan jämföra detta med vad vi skriver, om t ex Expo.

Expo aktar sig däremot noga för att länka till Blågula Frågor, och det är knappast någon tillfällighet! Expos och Stieg Larssons skriverier tål inga jämförelser och ingen granskning. De bygger på att läsarna inte nås av motargument.


 

 

* Sak samma med Ana Maria Narti m fl i "Föreningen Regnbågen". När de inte fick begärda anslag från landets kommuner blev det inte mycket till verksamhet.

** Vad gäller att "kasta tvivel" syftar Larsson möjligen på att Blågula Frågor skrev till Stephane Bruchfeld och bad om en intervju, bl a mot bakgrund av att han fört in oss i "Antisemitism World Report". Vi ville veta på vilka grunder han listat oss där.

Han svarade inte på brevet, och vi publicerade det på vår hemsida. Då är det väl Bruchfeld själv som kastar tvivel. Varför ställde han inte upp för en intervju, varför svarar han inte ens på brev?

 


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT