År 2002, vecka 26

 

Riggat resultat

Fotbolls-VM pågår. Det väcker tankar. Vad gör att vissa lag avancerar och att andra slås ut? En faktor är naturligvis spelarnas skicklighet, kondition, viljestyrka och samspelthet. En annan faktor är tur. Men alltmer uppenbart blir att ytterligare en faktor har betydelse: domarna.

Vi har i årets VM kunnat bevittna hur straffar utdömts efter "filmningar" eller att verkliga mål dömts bort efter att domare och linjemän misstagit sig. Felaktiga domslut har i flera fall avgjort vilket lag som kunnat avancera.

Det skulle kunna vara uppgjort i förväg vilka lag som ska gå till VM-final.


Det här ger associationer till årets valrörelse och överhuvudtaget den politiska situationen i Sverige. Är det inte uppgjort i förväg vilka partier som ska sitta i riksdagen?

Inom Europeiska Unionen är det framförallt Sverige som motsätter sig åtgärder för att komma tillrätta med asylmissbruket och försök att få en bättre gränskontroll.

Göran Persson framhöll efter det senaste EU-mötet hur annorlunda hans sits är i EU-kretsen jämfört med på hemmaplan. Övriga EU-politiker driver på för en stramare invandringspolitik, i Sverige kritiseras regeringen för att inte vara tillräckligt generös. 1)

MEN ÄR DET INTE just så Göran Persson vill ha det? Nyligen har framkommit att det inom radio-TV finns centrala direktiv som likriktar svenska journalister. Sverigedemokraterna får inte nämnas utan att förses med epitetet "främlingsfientlig".

- Det finns en demokratiparagraf som behandlar hur man ska agera i de lägen då det kan framföras budskap som kan bedömas som rasistiska, främlingsfientliga eller som hets mot folkgrupp, säger Staffan Sonning på Dagens Eko. 2) Expo brukar tala om att vi invandringskritiker tänker konspiratoriskt, men här erkänns officiellt vad som pågår.

Det ligger i linje med vad Pierre Schori sade i riksdagen 1997: "Främlingsfientligheten ska jagas och kriminaliseras." Nyligen har Gudrun Schyman uttryckt saken så här: "Vi har hittills här i Sverige och i riksdagen haft en uttalad ambition att hålla borta den typen av organiserad främlingsfientlighet från riksdagen."

Det finns en gemensam strävan från de sju riksdagspartierna och från rikstäckande media: Sverigedemokraterna ska inte få komma till tals. Således vägrar man debattera med dem. 3) Således hindras de att annonsera i DN. Således får de inte hålla torgmöten utan störningar. 4)

Ja, så långt har det gått att enskilda sverigedemokrater i sina hem angrips genom att man skär sönder däck på deras bilar och kastar in stenar genom deras fönsterrutor. 5)

Om detta har politiker och massmedia inget att säga. 6)

 

Med media som domare

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1) Vad Persson då talar om är publicerad opinion. Den kritik han möter kommer från media och andra riksdagspartier. Vad som inte räknas i sammanhanget är den stora opinionen bland svenskar som inte har tillträde till den offentliga scenen. (Åter till texten)

2) Detta har väckt bestörtning i Danmark, där t.ex. Birthe Rønn Hornbech, ledande Ventrepolitiker uttalar sig: -Jeg er dybt rystet over, at ledelsen i Sveriges Radio nu vil blande sig i det svenske valg ved at knægte ytringsfriheden og censurere journalisternes arbejde. Det er helt uhørt og viser, hvor betændt den svenske udlændingedebat i virkeligheden er. (Åter )

3) Även om man samtidigt påstår motsatsen. (Åter)

4) Inte ens Blågula Frågor får längre hålla torgmöten utan att polisen står och tittar på när de saboteras - uppenbarligen enligt direktiv uppifrån. (Åter)

5) Kenneth Sandberg sonderar nu möjligheterna till politisk asyl i Danmark. (Åter)

6) Ett undantag var Niklas Ekdal i Dagens Nyheter den 7 juni. (Åter)


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT