Avslut

Bara ytterligare några resebilder, med kommentarer:

 

Den ort vi besökte var alltså Girne vid nordkusten, 60 kilometer från Turktiet. På grekiska heter staden "Kyrenia". (I norr har man kvar både turkiska och grekiska namn på orterna, i söder bara grekiska).

En del badande blev det naturligtvis. I början av november är det fortfarande mer än 20 grader, kanske 25, i vattnet. I det salta Medelhavet kan man flyta utan att behöva röra sig. Det gäller då att inte somna, så man driver iväg till havs...

Nästan alla hus som fanns att hyra hade en egen pool. Där var det inte fullt så varmt som i havet.

Lena Holfve hade alltså fixat en träff med Serdar Denktasch (mitten), ledare för Demokratiska partiet. Mannen till höger är Serall, Lena Holfves taxiförare.

Karin på restaurangen "Silver Rocks. I mitten dess ägare, Ana Sayfa

Ute på Karpashalvön fanns det både åsnor och särskilda trafikmärken som varnade för dessa.

Inte alls dumt: nästan alla hus i Girne hade solceller på taket, värmande behållare för varmvatten.

Två saker saknade vi i TRNC: papperskorgar och postlådor. De vykort som vi köpt, frankerat och skrivit Cypernhälsningar på kunde vi posta först efter hemkomsten till Sverige, på Arlanda.

Den som turistat vid Medelhavet på 60-talet har möjligen en minnesbild av att det är billigt. Så är inte längre fallet. Den svenska ekonomin är inte längre vad den har varit. För något år sedan fick vi en turkisk lira för 3 kronor, nu kostar den 4 kronor.

Handlar man sin mat i butik på norra Cypern går det ändå att leva hyfsat billigt, söker man sig till bättre restauranger kan det däremot kosta "skjortan".

Jan Millds hemsida