Nicosia-samtal

Den man som vi hyrde boende av i södra Nicosia visade sig vara en positiv medelålders man, vi kallar honom här "L". Han var både debattglad och samhällsintresserad, så vi kom direkt igång med diksussioner som kunde ha pågått längre om vi bara haft mer tid.

L kom själv från Girne/Kyrenia, dit vi ju var på väg och tidigare hade varit. Redan denna flytt/flykt var rimligen någonting smärtsamt för honom. Till detta kom känslan för honom att en stor del av Cypern ur hans horisont var ockuperat område och mer eller mindre otillgängligt för både honom och andra greker på Cypern.

Ändå var han inte fientligt inställd mot turkcyprioter i allmänhet. Som han såg saken orsakades mycket av motsättningar mellan olika grupper av manipulation och intriger från människor/grupper i toppen.

Han var kritisk till rådande penningsystem och maktkoncentration inom den ekonomiska sektorn.

L såg också orättvisor mot vanliga arbetande grekcyprioter, då migranter kunde komma och bli försörjda genom bidrag.

Han menade att det sedan en tid pågår en folkomflyttning på södra Cypern, pga försämrade boendemiljöer. Många grekcyprioter väljer att flytta till andra områden - en slags white flight, alltså.

Av Sverige verkade han ha mycket av en drömbild. Han var bekant med några svenskor som bosatt sig på Cypern och kanske genom dem fått sina föreställningar.

Samtidigt som han hade sina egna uppfattningar i politiken verkade han öppen för nya intryck av vad vi hade att säga. När vi berättade att Sverige nu är ”världsledande” i våldtäkter blev det stora ögon.


Jan Millds hemsida