Tidigare resor

Min första resa till USA skedde 1962. Det var min första utlandsresa överhuvudtaget.

Med Svenska Amerika-Linjens "Kungsholm" tog jag mig till New York och sedan vidare med Greyhoundbuss till Chicago och Rockford.

Hela sommaren detta år bodde jag hemma hos moster Gerda och Oskar.

Under tiden i Rockford träffade jag även moster Thora och Ed samt Dorothy och hennes familj.

Moster Gerda och jag

Dorothy, Jill, Jack och Art

Jag blev mycket väl mottagen av mina släktingar i Rockford. Tiden där blev också en möjlighet att träna engelska, till god hjälp under de fortsatta gymnasiestudierna i Sverige.


Min andra resa till USA skedde fem år senare, 1967.

Det blev en rundresa, varvid jag reste igenom ett 20-tal delstater och även besökte Mexiko och Kanada. Genom USA och Kanada reste jag med Greyhound, i Mexiko liftade - till Mexiko City och tillbaka till USA.

Under denna resa bodde jag hemma hos olika amerikanska familjer eller ensamstående. Det skedde i regi av fredsorganisationen "Servas - open door", där jag var medlem och själv redo att ta emot utländska besök i mitt eget hem.

Det var en rundresa som av mig ett mycket, mycket gott intryck av amerikaner. Ändå skedde denna resa mitt under brinnande Vietnamkrig, där mitt eget engagemang mot detta grymma krig var intensivt.

På vägen tillbaka till New York besökte jag helt kort även Rockford, men tyvärr fanns moster Gerda då inte längre kvar i livet.

Jan Milld


 

  Startsidan, Jan Millds hemsida